Saturday, February 28, 2009

tuan, bangun!

tuan,

saya harap tuan dapat bersabar dengan segala tohmahan dan kritikan yang dilemparkan kepada tuan. sesungguhnya, tuhan kita takkan menguji tuan melainkan dengan kemampuan tuan untuk menghadapinya.

tuan,

saya kira inilah masanya tuhan kita menginginkan tuan kembali mengingatinya setelah seberapa lama menjauhi dari sujud kepadanya. kedudukan tuan yang lebih faqih akan perihal agama sepatutnya membuatkan tuan lebih faham akan hikmah yang tersulam dibalik musibah ini.

tuan,

sememangnya norma masyarakat, mereka takkan bercakap andai tiada bukti. apa yang mereka katakan itu, tuan jadikanlah cerminan diri tuan sendiri, terhadap fitnah yang telah tuan buat terhadap agama tuan.

tuan,

yang sebenarnya, kita disuruh untuk mengajak khalayak ke arah kebaikan dengan penuh hikmah. hikmah itu pula datangnya mungkin bukan datang dalam bentuk yang cantik-cantik dan comel-comel serta lawa-lawa. hikmah itu boleh juga datang dalam bentuk panahan kata-kata dan perbuatan yang buruk-buruk serta hodoh belaka untuk menyedarkan tuan dari terus leka.

tuan,

itulah hikmah yang tuan perlu telan, hadam dan cerna.

No comments: