Friday, December 20, 2013

Pesan dari mimbar
Khatib tadi rasanya khatib baru, masih belum sempat tahu namanya. Dia menyentuh soal taqwa.

Setiap minggu pada hari Jumaat kita diingatkan dengan pesan dari mimbar: ittaqullaha haqqa tuqaatih. bertaqwalah kamu dengan sebenar-benar taqwa. Dan dilanjutkan dengan: wa laa tamuutunna wa antum muslimun.

Sejauh mana kita memaknai kata 'taqwa' dalam kehidupan kita hingga saat ini? Lantas tanpa kita sedari bahawa kata 'taqwa' yang kita dengari setiap minggu itu rupa-rupanya telah kehilangan ertinya.

Jadi menelusuri pesan Allah dalam surah 'Ali Imran ayat ke 17, kita mendapati bahawa ada 5 tanda aras bagi mendaki darjat ketaqwaan.

ٱلصَّـٰبِرِينَ وَٱلصَّـٰدِقِينَ وَٱلۡقَـٰنِتِينَ وَٱلۡمُنفِقِينَ وَٱلۡمُسۡتَغۡفِرِينَ بِٱلۡأَسۡحَارِ 
 (Dan juga) orang-orang yang sabar (dalam menjunjung perintah Allah) dan orang-orang yang benar (perkataan dan hatinya) dan orang-orang yang sentiasa taat (akan perintah Allah) dan orang-orang yang membelanjakan hartanya (pada jalan Allah) dan orang-orang yang beristighfar (memohon ampun) pada waktu sahur. 

Orang-orang yang sabar (ٱلصَّـٰبِرِينَ)

Ummat Islam pada hari ini dicirikan sebagai  satu kelompok manusia yang hilang sifat sabar dalam mengerjakan amal kebaikan tapi sangat sabar dalam perkara kebatilan yang menimpa kita.

Orang-orang yang benar (ٱلصَّـٰدِقِينَ)

Kita perlu menilai semula sejauh mana kita meyakini deen ini dari sudut pegangan, dari sudut kata-kata dan akhlaq dan juga dari sudut perbuatan amali untuk menegakkan kebenaran. Ketiga-tiga sudut penilaian ini penting untuk kita melakukan musabah terhadap keyakinan kita sebagai muslim.

Sebagai contoh ikutan yang unggul, Hajar (as) mencontohkan kepada kita dalam memahami erti kata menjadi dari kalangan 'orang-orang yang benar'. Imbau kembali bagaimana keyakinannya bila ditinggalkan Nabi Ibrahim (as) di tengah padang pasir (hari ini Makkah) dan dengan keimanan yang mendalam, Hajar (as) hanya bertanyakan soalan yang perlu untuk menambahkan keyakinan dan keteguhan terhadap deen ini.

Orang-orang yang sentiasa taat (ٱلۡقَـٰنِتِينَ)

Mana mungkin ketaatan datang tanpa adanya istiqamah?

Orang-orang yang membelanjakan hartanya (ٱلۡمُنفِقِينَ)
Berkaitan dengan golongan ini, Dr Wahbah Az-Zuhaily menafsirkannya sebagai mereka yang melakukan pengorbanan (tadhhiyah). Sekali lagi kita menoleh semula pada Hajar (as) bilamana dia ditinggalkan di tengah padang pasir tanpa perlindungan dan bekalan makanan serta ditemani hanya oleh Ismail (as).

Pengorbanan hanya akan berlaku bila hadir kesabaran, keikhlasan dan ketaatan pada Allah!

Jadi disini kita melemparkan pandangan kita kepada saudara-saudara kita yang jauh di Palestin juga di Arakan yang hampir dengan kita. Contohilah mereka dari hikmah pengorbanan yang mereka lakukan untuk menegakkan deen ini di negara mereka.

Orang-orang yang beristighfar pada waktu sahur (ٱلۡمُسۡتَغۡفِرِينَ بِٱلۡأَسۡحَارِ)

Kita lihat bagaimana panglima tentera Allah, Salahuddin al-Ayyubi memilih tenteranya yang bangun mengerjalan qiyamullail untuk membebaskan kota Jerusalem dari cengkaman tentera Salib. Jadi bagaimanakah hubungan ummat Islam pada hari ini dengan solat malam mereka?

Kesimpulan

Ketaqwaan yang benar akan melahirkan tindakan untuk menentang kezaliman sesuai dengan tuntutan keimanan kita.

Nota

Amalan mencatat perlu dibudayakan (baik semasa mendengar khutbah atau dimana-mana saja). Bukan senang untuk hadir mendengar khutbah Jumaat tapi akhirnya waktu-waktu yang berharga itu dihabiskan dengan tidur!No comments: