Saturday, October 2, 2010

La voie de la convocation 01

Peristiwa bilik kuliah




Tak pasti kenapa insiden-insiden ni tersenarai dalam post kali ni, no specific reason.


Situasi 1


“Kamu mahasiswa ni, macam beluncas tahu. Bermulanya ia dari sebiji telur, hinggalah menjadi pupa yang terkurung di dalam cocoon. Kamu bermetamorfosis, lalu terbang bebas sebagai sang rama-rama.”


Dewan kuliah itu kekal sunyi, mahasiswa yang mendengar tutur kata Dr Samsilah itu buat muka kosong tak ambil tahu. Kuliah subjek Tamadun Islam dan Tamadun Asia itu kekal hambar hingga ke sudah. Yang berlegar di benak mereka yang hadir di dalam kuliah itu mungkin sekali berlingkar di sekitar tugasan, tugasan dan tugasan. Juga peperiksaan barangkali.


Situasi 2


Tuan Abdul Rashid orangnya kelakar, err, agaknya.


“Apa kamu semua ingat Syeikh Muszaphar tu naik ke ISS tu nak buat research sangat ke?”


“Eh, betulkan kan dia pergi nak harumkan nama negara?”, seorang mahasiswi yang tadinya sibuk bersms bertanya dengan penuh semangat inkuiri.


“Ha ah kan”, mamat stail emo yang tadi tersengguk-sengguk menahan mengatuk cuba mengambil posisi dalam perbincangan itu.


“Haa, itulah kamu. Duit cukai mak bapak kamu tu, habis kat baju batik dengan sate untuk Syeikh Muszaphar tu je”, balas Tuan Abdul Rashid berseloroh. Gelak tawa bergema riuh di dalam bilik kuliah kecil itu. Dan begitulah kelas Kenegaraan kami.


Situasi 3


Kalau bersembang pasal cendawan, no body does it better than Prof Madya Dr Mohd Noor. Six hours straight babbling about fungi is not a problem for the Rahim Razali look-alike fella. Seriously, us microbiology students would whine each time he’s handling our lab session as half of the time will be allocated just for him to goreng about cendawan.


But one day, there was this guy, a friend of mine actually, named Amali (lab? LOL) and me went to see him, wanting to ask him something about growing mushrooms for our experiments. And guess what? From a scientific discussion of growing Auricularia auricular-judae, the meeting went on as far Islam-thingy, philosophy and Melayu-ism. Heck, this guy do have a lot of stuff going on in his head all the time but we were pathetically deceived by his boring, mushroomy crap.


Situasi 4


It was Human and Environment class. Satu subjek yang membosankan dan hanya diambil oleh mereka yang nak dapat A dengan mudah.


“Erk, Dr ni sempoi gile masuk lecture pakai jeans, t-shirt”, Hareez memulakan diskusi ringan itu.


“Ye la kan, cara dia handle class pun lain dari yang lain. Lagi best dari lecturer lain,” tambah si Saiful.

4 comments:

Zaid Harithah Mohd Badry said...

ana laa afham

Awang Ilham said...

read between the lines akhi, interpret from your point of view.

ahmad said...

hehehe..
nama aku dowh...
aku popular dowh...
hahahaaha...

NuNA~san said...

awang, ak x sangka ko leh citer pasal dr.mnw...hahaha....
sbg anak didik beliau yg berjaya (berjayakah ak?), ak pun mengalami perkara yg dialami oleh en.amali....