Tuesday, April 21, 2009

PTPTN = Barah Institusi Pendidikan Negara !!!


Kisah sedih peminjam PTPTN

TUJUAN saya bukan untuk meraih simpati atau memalukan mana-mana pihak tetapi tujuan saya hanya satu, biarlah pihak PTPTN membuka mata dan memandang serius perkara ini.

Saya sedang menuntut di Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam semester empat jurusan Mikrobiologi. Saya berasal dari keluarga susah dan telah kehilangan bapa pada 2001. Ibu hanya pengusaha gerai kecil di kampung. Lantaran itu, saya sangat mengharapkan bantuan PTPTN untuk meneruskan pengajian saya di ibu kota ini. Dengan harapan menggunung, saya yakin tidak akan menghadapi masalah ketika pengajian dan tidak menyusahkan ibu di kampung menanggung pengajian saya.

Namun harapan tinggal harapan. Sepanjang empat semester saya belajar di universiti ini, masalah pinjaman saya dengan PTPTN tidak pernah selesai. Semenjak semester satu, pinjaman mula bermasalah. Pembayaran kepada saya tidak pernah dalam keadaan sempurna.

Pada semester satu: Mungkin kerana masalah semasa proses pendaftaran, nama saya tercicir.

Oleh sebab itu, sepanjang semester satu saya tiada punca kewangan. Keadaan saya terlalu perit. Lebih perit apabila kos buku adalah tinggi. Habis cara saya lakukan untuk mendapatkan wang.

Pada semester kedua: Setelah seksa saya di semester satu, saya diberi bayaran dua kali ganda. Pada saya itu tidak memberi makna apa-apa. Dengan bayaran yuran pengajian dan yuran penginapan yang mencecah RM2,000, bayaran dua kali ganda itu tidak bererti kerana masih banyak hutang yang perlu saya jelaskan.

Semester ketiga: Biarpun statusnya sama seperti rakan-rakan yang lain, tetapi keadaannya tidak sama. Pada semester ketiga, dipotong bayaran yuran, juga bayaran pendahuluan pada awal pengajian dulu sebanyak RM1,500, pinjaman hanya berbaki RM800.

Dan jumlah inilah yang akan menampung perbelanjaan selama enam bulan ini. Cukupkah?

Jika pelajar lain mempunyai sumber kewangan lain daripada ibu bapa, saya bergantung sepenuhnya kepada pinjaman PTPTN, bagaimanakah nasib saya?

Oleh itu saya mengambil keputusan untuk bekerja. Saya berulang-alik antara tempat kerja dan universiti. Pelbagai dugaan yang saya hadapi semata-mata untuk mendapatkan duit tetapi itulah yang memberi semangat untuk terus gigih belajar.

Penat dan lelah, saya tidak pedulikan. Kawan-kawan melihat saya dengan kekaguman, tetapi derita PTPTN yang mengheret kepada kekaguman itu saya tanggung sendiri dan hanya saya yang rasa.

Dengan tekanan di tempat kerja, dengan tekanan pelajaran, di hujung malam saya pasti menangis menghadap Ilahi. Sedihnya apabila terpaksa memonteng kelas dan ketinggalan banyak nota pelajaran.

Namun, kerja itu sedikit sebanyak mampu menjadi sumber kewangan pada waktu itu dan tidak lagi hanya makan roti di akhir semester.

Saya berharap semester depan, semester keempat, pihak PTPTN membuat bayaran dengan sempurna.

Namun malang menimpa lagi. Semester ini, sejak bulan Januari saya telah berusaha menyelesaikan masalah PTPTN, tetapi sampai April dan tidak lama lagi semester akan berakhir, masalah PTPTN tak selesai lagi.

Setiap hari saya terpaksa memikirkan masalah pinjaman PTPTN. Lebih malang, semester ini saya tidak boleh bekerja memandangkan semester ini agak pendek dan saya harus tumpukan perhatian sepenuhnya pada pengajian.

Telah beratus-ratus duit saya pinjam dari kawan-kawan. Berbekalkan kepercayaan mereka terhadap saya, mereka masih sudi membantu.

Bagi saya PTPTN terlalu kejam terhadap saya. Saya bertanya pihak PTPTN apa masalah saya, kata mereka surat perjanjian tidak sampai ke rumah. Baiklah saya pasrah, saya buat seperti yang disuruh. Menunggu dan terus menunggu sehingga saya merasakan terlalu letih menghadapi PTPTN lagi.

Situasi pada waktu itu seolah-olah saya tiada kerja lain selain mengemis duit daripada PTPTN. Pada 25 Mac 2009, saya mengambil keputusan pergi sendiri ke pejabat PTPTN di Damansara.

Setiba di sana, saya disuruh menandatangani akuan penerimaan surat perjanjian sedangkan saya masih belum terima surat perjanjian tersebut. Kata mereka surat perjanjian itu telah dipos tetapi masih tak sampai kepada saya. Saya bertanya pada orang yang berurusan dengan saya waktu itu, bilakah pembayaran akan dibuat? Katanya pada 3 April 2009.

Namun, pada 3 April 2009, wang tidak masuk juga. Saya menghubungi dan kata mereka PTPTN hanya akan membuat bayaran pada hari ke-14 bekerja.

Saya menangis waktu itu, apa yang terbayang hanyalah mengikat perut untuk tempoh itu. Tetapi sampai bilakah saya mampu bertahan, tidak lain saya terpaksa meminjam lagi. Malunya saya rasa hidup asyik menagih duit orang.

Pada 10 April sekali lagi saya menelefon pihak PTPTN, bertanyakan bilakah PTPTN akan membuat pembayaran. Mereka memberi lagi alasan PTPTN sedang membuat pengesahan daripada pihak universiti dahulu. Pembayaran tidak pasti bila akan dilakukan.

Saya rasa sudah terlalu penat dipermainkan pihak PTPTN. Saya tidak berniat meraih perhatian mana-mana pihak, saya cuma ingin meraih perhatian pihak PTPTN sendiri.

Pandanglah sekejap masalah saya dan tolonglah mengerti derita saya selama ini. Biarlah saya belajar dengan tenang selepas ini. Dan saya yakin di luar sana masih ramai yang menghadapi masalah seperti saya.

NAZIATUL AZLIN IBRAHIM

Universiti Putra Malaysia, Serdang

Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0421&pub=utusan_malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm&arc=hive

*p/s: my coursemate, wish i could do more to lend a helping hand. vote for barisan nasional, and this is what you get.

and the reply:

UPM bantu Naziatul Azlin

UNIVERSITI Putra Malaysia (UPM) ingin merujuk Kisah Sedih Peminjam PTPTN, Cik Naziatul Azlin Ibrahim, melalui Forum Utusan Malaysia bertarikh 21 April 2009.

Susulan daripada kisah sedih tersebut, UPM ingin memaklumkan bahawa Cik Naziatul Azlin Ibrahim pernah memohon bantuan zakat di bawah pentadbiran Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPM.

Berdasarkan latar belakang keluarga, beliau dikenal pasti sebagai pelajar yang tidak berkemampuan.

Justeru, UPM telah memberi bantuan berjumlah RM1,600, iaitu bantuan yuran pengajian RM1,000 dan bantuan sara hidup RM600. Bantuan kewangan tersebut telah diterima oleh beliau pada 3 Mac 2009.

Memandangkan beliau masih belum mendapat pinjaman PTPTN sebagaimana dilaporkan dalam akhbar tersebut, UPM sekali lagi memberi bantuan melalui peruntukan Tabung Kebajikan Pelajar berjumlah RM400 iaitu wang tunai RM100, peruntukan 'Meal Plan' RM100 dan sebanyak RM200 dimasukkan ke dalam akaun beliau.

Sehingga kini beliau telah menerima bantuan daripada UPM berjumlah RM2,000. Semoga dengan bantuan tersebut dapat mengurangkan masalah kewangan yang dihadapi beliau sementara menunggu bantuan pinjaman daripada PTPTN.

ABDULLAH ARSHAD
Ketua, Bahagian Komunikasi Korporat, UPM, Serdang

sumber: http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0423&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_03.htm

2 comments:

Danny Vengeance said...

laa aku igt kn ko yg bwat..
wat penat je ak ngangis utk ko..
per ar ko ni

EIPUL said...

taw takpe...
aku da start letak beberapa titis minyak cap kapak kat tepi mata nak kasik keluar air mata...
tapi pada naziatul, satu je aku nak cakap;
"kita serupa" [sambil nyanyi]
in terms of terseksa ngan PTPTN...
PTPTN kedekut taik idung masin!
haha