Monday, December 21, 2009

Damai teratak usang


Hadirnya si kecil itu membawa seribu erti kepada keluarga itu, yang menantikan suluhan kebahagiaan di teratak kecil mereka. Bayi kecil itu meraikan hadirnya ke dunia ini dengan tangisan yang meruntun jiwa-jiwa sekelilingnya, ibu dan bapa bayi itu pula menerima ketibaan bayi itu dengan lantunan selawat dan linangan air mata kesyukuran kepada tuhan yang sudi menitipkan rezeki zuriat pertama mereka. Kalimah membesarkan Allah subhanallahu wa ta’ala bergema di segenap ruang teratak usang itu, dilaungkan oleh bapa si bayi, dengan harapan si bayi dapat memikul beban kalimah yang haq ini ke sekalian ‘alam.


Dibesarkan bayi itu dengan penuh mawaddah, dalam bi’ah yang solehah. Segala keperluan asasi seorang bayi itu dicukupi. Makanannya, susunya, lampinnya, permainannya, tempat tidurnya, buaiannya dan lain-lain. Tiada yang kurang.


Dibawa bayi itu ke sana ke mari, oleh sang ibu, melawan rasa sakit dan lelah yang belum kebah, ke tempat kerja, ke tempat pertemuan bersama rakan-rakan dan sekali-sekala ke taman rekreasi berdekatan. Si bapa pula tanpa rasa bosan yang sedikit pun, memecut laju motorsikal saban hari mencari rezeki, untuk disuapkan ke dalam mulut kecil sang bayi. Tibanya si bapa hanyalah pada waktu malam, setelah seharian mengerahkan seluruh kudrat untuk membesarkan sang anak itu.


Setiap malam sepanjang usia si kecil itu, ibunya hanya mampu mengusap lembut rambut bayi yang comel itu, melalukan jemarinya di sepanjang pipi gebu bayi itu sambil memikirkan satu persoalan yang cukup merisaukan, “Ya Allah, adakan hari esok bagi kami?”. Si bapa pula hanya mampu menjawab, “Wahai isteriku, Allah mencukupi segalanya bagi kita. Bersyukurlah”.


Sepanjang perjalanan hayat si bayi itu, dari saat ia mula merangkak, hinggalah ke saat bayi itu mula mengorak langkah, si ayahlah yang mengusung si anak kecil itu ke sana sini. Dari teratak usang itu ke madrasah, dari madrasah ke surau kecil dan kadang-kadang di bawanya pula ke kebun, menemani si bapa menuai hasil di tengah terik matahari. Itulah kasih seorang lelaki, kepada anaknya, si gadis kecil belahan jiwa hatinya, yang menyatukan cinta antara si suami dan si isteri, tanda kekuasaan Ilahi yang diberikan kepada penghuni teratak usang itu.


Selang beberapa lama, anak kecil itu tadi kini sudah bergelar seorang gadis. Seorang anak dara. Seorang Muslimah, yang solehah, hasil keberkatan didikan si ayah yang tanpa jemu mengajarkannya ‘ilmu agama. Disulam pula dengan hikmah seorang ibu yang menitiskan peri indahnya adab seorang muslimah kepada anaknya itu. Ditambah pula dengan kegigihan para guru yang seharian mencurahkan ‘ilmu fardhu kifayah untuknya menyediakan diri menempuh kehidupan dunia.


Sampai masa untuk berpisah, tiadalah penghuni teratak using itu dapat mengelakkan ketentuan Ilahi. Si anak itu melambai sayu ibu dan bapanya dari celah tingkap bas buruk itu, sambil menahan mata yang mula berkaca. Si ibu berdiri di sudut itu, kaku memerhatikan bas yang semakin menjauh, hinggalah ia hilang dari pandangan. Si ayah pula duduk si satu sisi, sambil menghela udara kota, memikirkan, “Apakah yang akan berlaku kelak pada anakku di alam kuliah nanti? Ya Allah, lindungilah dia tuhanku.” Tanpa dsedari, si ayah mengalirkan air mata dalam dakapan isterinya.


Dimensi yang membunuh


Di alam kuliah, segalanya berbeza. Tempat tinggal, makanan, pembelajaran yang membebankan hampir-hampir membunuh tekad gadis itu. Dia ingin membalas jasa kedua orang tuanya di kampung, tapi dia tak terdaya lagi. Dia perlukan tempat pergantungan. Selalunya ayah ada di sisi, tapi kini tidak lagi. Dia mencari, dia berdoa. Dan terus berdoa.


Di tengah kegilaan itu, seorang lelaki menghadirkan diri. Lelaki itu menghulurkan khidmat, sebagai seorang teman, katanya. Berkongsi masalah, istilah orang bandar. Si gadis itu bingung, haruskan dia menerima pelawaan itu. Oh Allah, janganlah Engkau bebankan gadis itu diluar kemampuannya. Tetapi gadis itu tidak dapat menolak, tiada lagi jalan keluar yang lain baginya. Di situ, segalanya bermula.


Bermula dari berkongsi masalah, lelaki itu meneruskan langkah. Teman belajar pula yang dijadikan sebab untuk terus berada disisi gadis itu. “Sekadar teman belajar, apalah sangat.”, detik gadis itu dalam hatinya. Maka berdua-duaanlah mereka, di perpustakaan, di kuliah dan di medan selera.


Semakin hari, semakin gadis itu jauh dari identiti dirinya yang sebenar. Digelapkan oleh nafsu syaitani seorang lelaki. Dia mula berpergi-pergian bersama lelaki itu, hingga dini hari. Aduhai, sedih benar rakan yang lain melihatnya. Berpegang-pegang tangan bersama tangan yang haram baginya, kain yang melitupi mahkotanya dahulu kini entah kemana.


Gadis itu makin larut dalam utopia dunianya. Sial benar lelaki itu, meragut wajah gadis itu yang dahulunya bisa membuat hati yang marah menjadi tenang, jiwa yang gelisah menjadi aman, insan yang bertelagah menjadi damai. Rasa tenteram dan kehangatan berada dalam dakapan tangan ayahnya kini di ganti dengan lingkaran jijik tangan seorang lelaki ajnabi.


Adakah lagi damai teratak usang bagi gadis itu di tengah gila belantara kota?

No comments: